Friday, November 28, 2014

Braces (FAQ)

hi there !



Once a upon a time, i wore braces because my teeth arent in a good condition.
But today, heyyy dok pakai braces dah T__T and yes masa pakai braces banyak sangat soalan yang dapat.

Saya pakai braces kejap je sebab gigi gerak elok sebab jaga dengan elok. I wore it around 1 year and a few month ((k00ot))

So, here i am. Updating about braces in a same time as a reminder saya pernah pakai braces. *Jangan lupa daratan"

So, FAQ (Frequent Ask Question) is **drum roll**

  1. Berapa ribu pakai braces?
  2. Sakit Tak Pakai Braces?
  3. Macam mana nak berus gigi?
Jawapan :;

Berapa ribu pakai braces ?

As for me, pakai braces freeee ! sebab buat dekat goverment host and fully covered by GL. My dad works with gov. So dia free. Kalau makayah bukan kerja kerajaan bayaran maybe around 
RM500-800. Pakai dengan goverment amik masa lama jugak lah. Untuk refer ke doctor pakai dia amik masa lama sangat. then, lepas jumpa doc baru dia letak nama dekat waiting list. and tunggulah ekau masa dia panggil. sometimes take around a year or 6-7 month. 

For me kejap je. sebab masa tu tak ramai buat dengan klinik kerajaan sebab semua buat dengan swasta. Sekarang buat dengan goverment takpe. Cepat dah, not like the old days ((Bukan di semua tempat))

Sakit Tak Pakai Braces??
Ni semua ikut kekentalan dirimu wahai people ! haha. As for me, sakit braces masa dia ketatkan dawai and masa pakai separatot. Ya rabbi, azab dia ~ Boleh la. Sakit di masa cabut gigi tu pastu yang dah cakap dekat lines before. heheee,But, 

for those yang giginya dijadikan bahan "jenaka",
Lek lek. pakai braces tak sakit kalau nak bandingkan dengan rasa sakit hati tu. Saya faham, dulu pernah rasa ;)

Bila masa gigi awak tak lawa tu orang duk buat jokes yang rasa kelakarrr gile walhal tak tu.
Nanti awak pakai braces diaorang panggil jugak awak, gigi besi, besi, or benda lain.
tapi takpe sayang sayang, sedih kejap je bila dah bukak braces tu saya sarankan pergi depan dia sengih sengih seluas luas nya dan tunjukkan lah gigimu yang sudah tersusun rapi itu. takpe senyum tu sedekah.

Macam mana nak berus gigi???
Amboi soalan. Pakai kayu sugi lah. haha jkjk nanti the dentist akan bagi berus gigi untuk braces. 
and they will show you macam mana nak berus gigi. Bila pakai braces kena jaga betul betul berus gigi. kadang kadang banyak kali berus gigi. kena jaga sebab kalau tak jaga 



ehee.

Bye Bye

























1 comment:

AS said...

Hi Alia, I came across your blog and I enjoyed reading your amazing stories. Interested to collaborate? Email me at nurul.aini@zalora.com.my. I couldn't find your email so I am leaving a comment to u. Hope to hear soon. Thanks! Ps: this is NOT a spam yah haha :)